Blog

Maximális higiénia, maximális hozzáértéssel – hogyan valósítható meg? #1

2023.10.02 12:30
Maximális higiénia, maximális hozzáértéssel – hogyan valósítható meg? #1

Szögezzük le mindenekelőtt, hogy a jelenlegi helyzet előtt is léteztek fertőtlenítőszerek és eszközök cégek számára, hiszen mindig is fontos volt – legalábbis számunkra biztosan – hogy a lehető legtisztább környezet fogadjon mindenkit.

 

Ezen termékek szerepe az utóbbi időszakban jelentős mértékben felértékelődött, így egyre több cég kínál különféle fertőtlenítőket. Olyannyira széles a választék, hogy nehéz eligazodni abban, hogy mi a leghatékonyabb és egyben legjobb árérték-arányú vírusölő egy cég- vagy üzlet tulajdonosa, esetleg egy-egy ipari épület, bevásárlóközpont karbantartó csapata számára.


Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani. Cikkünk első részében a személyes védelemmel foglalkozunk, de ha az épület fertőtlenítése is érdekel, ajánljuk a soron következő írásunkat is.

Milyen fertőtlenítőszerek és kiegészítők léteznek és mit tudnak?
Látogatók, vásárlók, vendégek, partnerek, munkatársak védelme


Maszkok: az egyszerűbb egyszer használatos maszkoktól a drágább megoldásokig széles a paletta ezért itt mindig a preferencia alapján dől el a beszerzés. A műtős maszkok a legelterjedtebbek a kedvező áruk miatt, viszont az FFP2-es maszkok nagyobb védelmet nyújtanak – jobban felfekszenek az arcra, ezért csökken a szűrés nélküli levegő mennyisége. A házilag készített szövetmaszkokat több ország is tiltja, hiszen nem adnak kellő védelmet. Így mi mindenképpen az FFP2-es maszkok beszerzését javasoljuk minden érintett számára. Ráadásul professzionális képet fest a cégről, ha nem általános orvosi maszkot ad a vendégeinek, munkatársainak.

Kézfertőtlenítők
Legegyszerűbb megoldás egy bárhol kapható alkoholos kézfertőtlenítőt kitenni a pultra és használatra ösztönözni mindenkit. Ez sokszor nem feltétlenül válik be, mert pl. nem látják, nem használják azokat, de ha használják is, még fertőtlenítés előtt fogják meg és nyúlnak hozzá. Ez a megoldás nem védhet túl sokat, hiszen hamis biztonságérzetet adhat, miközben a kórokozó már a flakonon lehet. Ennél profibb megoldás egy kézfertőtlenítő állomást beszerezni a bejárathoz, így még mielőtt belép az illető az ajtón, máris láthatja és használhatja. Ebből is a szenzoros, érintésmentes megoldást javasoljuk, hiszen már a nyomógombra is rákerülhet bármilyen kórokozó. Még profibb
megoldás, ha az adott kézfertőtlenítő ráadásul lázat is mér.

Közös helyiségek
Ez alatt jellemzően a mosdókat értjük, így mi is ezt vesszük alapul, de más közös helyiségre is érvényes lehet – pl. közös konyhák, pihenő, váró helyiségek stb. Főleg a mosdókba célszerű már eleve fertőtlenítős szappant beszerezni és ha lehet, a szappanadagoló itt is szenzoros megoldással működjön az érintések kivédésére. Ha teljes eszköztárat szeretne bárki is cserélni, már széles körben elérhetőek az érintésmentes csaptelepeket, WC-lehúzók, WC-papír adagolók, kézszárítók, WC-ülőke fertőtlenítő megoldások. Mindezek együttes használata a legtökéletesebb megoldás, bár ha tervezünk is felújítást, arra mindenképpen számolni érdemes, hogy ezek lényegesebb drágább, viszont sokkal profibb és higiénikusabb konstrukciók lehetnek.

Egyéb tudnivalók:
Akár arcmaszkokról, akár kézfertőtlenítő folyadékokról, gélekről, megoldásokról is beszélünk, fontos, hogy azok megfelelő minőségűek legyenek. Széles a választék, ezért nehéz kiválasztani a legjobb márkát. Nem is célunk márkahűnek lenni, de ha az alábbiakat megnézed a kiválasztott termékeken, már nem érhet kellemetlen meglepetés a minőséget illetően:

- Maszkok minősége, áteresztő képessége legyen megfelelő, igénytől függően FFP2, FFP3 tanúsítvánnyal rendelkezzenek. FFP1-es maszkoknak az orvosi maszkok minősülnek.

- Fertőtlenítők esetén: Legyen engedélyeztetve (CE jelöléssel ellátva) és esetleg az engedély száma legyen feltüntetve a csomagoláson. Alkoholtartalom érje el legalább a 60%-ot, lehetőleg legyen bőrbarát.

- Bármely termék megbízható cégtől származzon.